No comments yet

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΨΥΧΟΔΥΝΑΜΙΚΗ/ΚΑΤΑΦΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ;

Συντάκτης:

Πρόκειται για μια προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού χωρίς καμία προκατάληψη στο πεδίο της, μήτε κανέναν εγκλωβισμό σε νοητικό προγραμματισμό. Αντιθέτως, κύριο γνώρισμά της είναι η διαδικασία ΑΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ της νόησης, η οποία αναδεικνύει τη βαθύτερη ύπαρξή μας. Σε πείσμα της παγιωμένης προσωπικότητας και σε βάρος των «αποστεωμένων» περιοριστικών πεποιθήσεών της, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από το ισχύον Κοινωνικό Σύστημα της εκμετάλλευσης. Προφανώς  για να επιτευχθεί αυτή η ανάδειξη της βαθύτερης ύπαρξης απαιτείται η ελεύθερη ενορχήστρωση της έκφρασης της πολυδιάστατης προσωπικότητας του ατόμου. Τούτο επιτυγχάνεται λειτουργώντας ανεξάρτητα από παρωχημένες ηθικές εντολές,  φέρνοντας το άτομο σε θέση να εξερευνήσει πλήρως βιωματικά το ασυνείδητο.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι προωθούμε μια ανήθικη ή αήθη στάση ζωής. Απεναντίας, προκαλούμε μια ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ εξερεύνηση της νόησης που επιφέρει την εκ νέου ανακάλυψη μιας φυσικής ηθικής. Η φυσική αυτή ηθική, πηγαία στην ανθρώπινη φύση, έχει οικουμενικό χαρακτήρα αλλά πλέον σέβεται την ετερότητα και τη διαφορετικότητα και είναι άρα πλουραλιστική, διαλλακτική, σε αντίθεση με την σκληροπυρηνική και άτεγκτη, επίπλαστη και ανούσια ηθικοπλασία του σύγχρονου κόσμου.

Όταν κάποιος έρχεται με την πρόθεση να εξερευνήσει την ΚΑΤΑΦΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ γνωρίζει ότι θα πρέπει να είναι έτοιμος για μια ριζοσπαστική μεταστροφή, η οποία ενέχει ανησυχαστικά επεισόδια, ψυχικό πόνο, γενναιότητα και ίσως τόλμη απέναντι στην παραδοχή όσων πραγματικά ποθεί, καθώς και των μη αποδεκτών – σκοτεινών πλευρών της προσωπικότητάς του.

Δεν στεκόμαστε και δεν εστιάζουμε μόνο στην έκφραση των ανομολόγητων επιθυμιών και ενορμήσεων του ψυχο-οργανισμού. Χρησιμοποιούμε την ψυχική ενέργεια που απελευθερώνεται για να δείξουμε στον άνθρωπο νέα ανώτερα επίπεδα ύπαρξης.  Με γνώμονα τη σπονδυλική στήλη και τα ψυχικά κέντρα (τσάκρας) δουλεύουμε για την πλήρη εκδήλωση και μετουσίωση του λιβιδινικού/ερωτικού ηλεκτρισμού.

Παρότι λοιπόν με καταφατικό πνεύμα η ψυχοδυναμική προσέγγιση αναδεικνύει την πληρότητα του βιώματος δίχως απαγορεύσεις, στην πορεία της επιφέρει την ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΗ. Η μετουσίωση αυτή είναι πιο πραγματική από τις προσομοιώσεις της που επιχειρούν όσοι εκθειάζουν τις απαρχαιωμένες πλέον ΑΠΟΦΑΤΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΤΟΥ «ΟΧΙ» και του ΗΘΙΚΙΣΜΟΥ που στο κάτω-κάτω δεν είναι παρά μεθοδεύσεις της πατριαρχικής εκμετάλλευσης.

Το μωσαϊκό της τεχνοτροπίας μας παίρνει στοιχεία από το παρελθόν, το παρόν αλλά και την ενόραση του μέλλοντος. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που κάνει ευπρόσδεκτο τον οποιοδήποτε άνθρωπο, διότι πολύ απλά λειτουργεί ως καθρέφτης της ιδιαιτερότητας και ανταποκρίνεται επιλεκτικά και με ιδιαίτερο τρόπο στον καθένα, είτε αφορά τα αιτήματα της ψυχολογικής είτε της υλικής αυτοπραγμάτωσης.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι εδώ δεν αναφερόμαστε σε απλές συνεδρίες ψυχοθεραπείας με το γνωστό ψυχρό επαγγελματισμό και τη βιασύνη του ρολογιού. Εδώ είμαστε μια ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ και η εισαγωγή  κάποιου στις δραστηριότητές μας είναι ταυτόσημη με την ένταξή του σε ένα δίκτυο ανθρώπων με κοινές καταβολές, που και με τη βοήθεια της αμεσότητας του Διαδικτύου συνδέονται μαζί του, προσφέροντας αλληλεγγύη, αλληλοϋποστήριξη και αποδοχή.

Αριάδνη
Επιλέγω να υπερβαίνω την πεπερασμένη και κοινωνικά επιβαλλόμενη ταυτότητα, επιλέγω να ζω μία ζωή συναρπαστική και δημιουργική μέσα από ανατρεπτικούς τρόπους και πρακτικές.
Τα αστέρια ήταν πάντα το σύνορο της ματιάς μου και η Γη και η Φύση ολόκληρη η δύναμη και η καρδιά μου. Η ζωή μας έχει σκοπό και νόημα, το νόημα που της δίνει ο Θεϊκός Έρως.
Η πρισματική ομορφιά του Παγωνιού και η ευρύτητα της αποδοχής της αληθινά μυστηριακής φύσης της διαφορετικότητας, δίνουν τη δύναμη να πορεύομαι με σθένος στον κόσμο αυτό, συντελώντας όπου και όπως μπορώ στη θεραπεία και την αφύπνιση του ανθρώπου.
Συντονίσου

Post a comment