No comments yet

Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Συντάκτης:

του  James Oroc, συγγραφέας του The Tryptamine Palace

 

Η απάντηση δεν είναι ποτέ η απάντηση. Εκείνο που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι το μυστήριο. Εάν αναζητάς το μυστήριο αντί της απάντησης, πάντοτε θα είσαι σε περισυλλογή. Δεν είδα ποτέ κανέναν να βρίσκει την απάντηση, αλλά αυτοί νομίζουν ότι την έχουν βρει. Κι έτσι σταματούν να σκέφτονται. Αλλά η δουλειά μας είναι να αναζητούμε το μυστήριο, να επικαλούμαστε το μυστήριο, να φυτέψουμε έναν κήπο στον οποίο παράξενα φυτά και το μυστήριο ανθούν. Η ανάγκη για το μυστήριο είναι μεγαλύτερη από την ανάγκη για την απάντηση.

 

Ken Kesey, 1994

 

Αργά το βράδυ, σε μια ετήσια ψυχεδελική σύναξη στο Μαϊάμι μερικά χρόνια πρωτύτερα, ένας ευφυής νεαρός με dreadlocks, ο οποίος φαινόταν να έχει πραγματικό ενδιαφέρον στο έργο μου και ο οποίος, όπως ανακάλυψα αργότερα, είναι κληρονόμος μιας σημαντικής περιουσίας, με ρώτησε για ποιο λόγο ξοδεύω τόσο χρόνο προωθώντας την ψυχεδελική κουλτούρα. Καθώς πάλεψα να συνδέσω τις τελίτσες μεταξύ των ιδεών μου περί του εγώ, της τεχνολογίας, και της επικείμενης οικολογικής καταστροφής, με την απολύτως απαραίτητη αναγκαιότητα για την επανεισαγωγή της υπερατομικής εμπειρίας στη Δυτική ψυχή, με σταμάτησε και μου είπε ότι κατάλαβε και ο τρόπος που αποκρίθηκε ήταν ο εξής:

«Η ψυχεδελική κοσμοθέαση είναι αυτή που απαιτείται για να προσαρμοστεί το ανθρώπινο είδος στις νέες συνθήκες και για να επιβιώσει.»

Δε θα μπορούσα να το πω καλύτερα ο ίδιος, και μαζί με τη γέννηση του οικολογικού κινήματος, τα εκατομμύρια των ατόμων που προσαρμόστηκαν σε πιο υγιεινούς τρόπους ζωής εξαιτίας της χρήσης των ψυχεδελικών αποτελούν μια μαρτυρία των δυνατοτήτων μιας τέτοιας προσέγγισης. Ίσως η σφραγίδα της σύγχρονης ψυχεδελικής κουλτούρας είναι ότι αν συμβεί και βιώσεις ένα από τα πολλά τα περιστρεφόμενα πλέγματά της (όπως το ετήσιο συνέδρια του Alex Gray Bicycle Day στο Σαν Φρανσίσκο, ένα μεταμορφωτικό φεστιβάλ της Βόρειας Αμερικής, τα psytrance φεστιβαλ όπως το BOOM! στην Ευρώπη ή την Αυστραλία ή ένα μέγιστο ενθεογενές συνέδριο όπως της MAPS ή του Παγκόσμιου Ψυχεδελικού Φόρουμ), δεν μπορείς παρά να εντυπωσιαστείς από την ομορφιά και την πολυπλοκότητα του πολυεπίπεδου οράματος που παρουσιάζεται εκεί. Ένα όραμα που ανακηρύσσει την πιθανότητα του πως θα ήταν ο κόσμος αν απλά επιτρέπαμε την υπεύθυνη ψυχεδελική κουλτούρα να ευδοκιμήσει.

Όντας συχνά ένα ενεργό μέλος της ψυχεδελικής κουλτούρας την τελευταία δεκαετία, κι έχοντας μακροσκελείς συζητήσεις με πολλούς ψυχεδελικούς καλλιτέχνες-ακτιβιστές περί του τι ακριβώς προσπαθούμε συλλογικά να εκμαιεύσουμε, έχω βγάλει το συμπέρασμα ότι αυτή η Δεύτερη Ψυχεδελική Επανάσταση δημιουργεί ενστικτωδώς σύγχρονες μυστηριακές σχολές και ότι αυτοί οι κινούμενοι ναοί της μουσικής, του χορού και της τέχνης είναι ό,τι εγγύτερο για την κοινωνία μας προς τις αληθινές πύλες της υπέρβασης.

«Η οραματική τέχνη θα μπορούσε να είναι η νέα θρησκεία», αρέσκεται να λέει ο Alex Grey, «με τα ψυχεδελικά να έχουν αναγνωριστεί ως η θεία μετάληψη». Αυτός κι εγώ μοιραζόμαστε την πεποίθηση ότι η ψυχεδελικο-μυστηριακή ανταπόκριση στην τέχνη, τη μουσική και τον χορό είναι μια από τις λίγες αποτελεσματικές μεθοδολογίες που μπορούν να αντιπαρέλθουν τον προγραμματισμό της σύγχρονης ύπαρξης και μπορούν να μας βοηθήσουν να εξαλείψουμε το κοινό μας υπαρξιακό φορτίο· μια αγώγιμη τεχνοτροπία ικανή να μας απελευθερώσει από την παράλυση της επικείμενης πλανητικής οικοκτονίας, μέσα από μια μεταμορφωτική σύνδεση με την οικουμενική διάσταση του υπερατομικού βιώματος.

Να γιατί η ψυχεδελική κουλτούρα αυτοπροωθείται συχνά αυτές τις ημέρες με βαρύγδουπους τίτλους όπως «μεταμορφωτικά φεστιβαλ». Αυτά βασίζονται στην αυθεντική πεποίθηση ότι μια τεράστια προσωπική ανάπτυξη και μεταμόρφωση μπορεί να συμβεί από το βίωμα του υπερατομικού μέσα στο πολυεπίπεδο όραμα που η νέο-νομαδικές κοινότητες συλλογικά δημιουργούν· κι ότι αν αρκετοί από εμάς βιώσουν αυτή την αίσθηση της σύνδεσης θα υπάρξουν αρκετοί από εμάς που θα φέρουν την αλλαγή, ώστε να γίνουν, όπως γράφω στο Tryptamine Palace, «η μυτερή αιχμή που θα ηγηθεί της ανθρωπότητας».

Εάν υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στην περιθωριακή στάση της ψυχεδελικής πολιτικής της εποχής του Timothy Leary –η οποία έχει μείνει αθάνατη με την ατυχή συμβουλή «Turn on, tune in, drop out» του 1966- και την πραγματιστική πολιτική που τώρα παρουσιάζεται στα τεχνολογικά φεστιβάλ όπως το BOOM! ή το Symbiosis, ή μέσα σε έναν επαγγελματικό ψυχεδελικό οργανισμό όπως η MAPS ή το Heffter Research Institute, βρίσκεται στην αναγνώριση ότι η αργή αλλαγή είναι πιο πιθανό να συμβεί μέσα στο σύστημα παρά ως μια μεγάλη επανάσταση που θα μας κατακλύσει. Παρότι μια υπερατομική εμπειρία με τα ψυχεδελικά μπορεί να κινητοποιήσει κάποιον να δουλέψει πραγματικά προς την προσωπική και κοινωνική αλλαγή –ένα ψυχεδελικό είδος απελευθερωτικής θεολογίας- απλώς και μόνο η λήψη ενός ψυχεδελικού δεν αλλάζει γενικώς τίποτε.

Η ψυχεδελική κοινότητα είναι εντόνως ενσυνείδητη της ευθραυστότητας αυτής της ιστορικής συγκυρίας. Κυριολεκτικά κάθε μεταμορφωτικό φεστιβάλ έχει σειρά διαλέξεων και workshops επί της περιβαλλοντικής κρίσης, των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, την αειφορία (permaculture), ενώ ολόκληρο το φαινόμενο του 2012 ήταν, κατά την άποψη μου, μια παραπλανητική ταύτιση της ξεκάθαρης πραγματικότητας της παγκόσμιας κρίσης που πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσουμε.

Ένα από τα πράγματα τα οποία βρίσκω πολύ ενθαρρυντικά περί της ψυχεδελικής κοινότητας είναι τόσο πολλούς έξυπνους ανθρώπους γνωρίζω σε αυτά τα συμβάντα. Συνήθως είναι οι πιο συμπυκνωμένες συνάξεις λαμπρών μυαλών που έχω συναντήσει ποτέ εκτός πανεπιστημίων, και γενικότερα είναι γεμάτα από ανεκτικούς και ανοικτόμυαλους ανθρώπους. Μια υπερατομική εμπειρία προκαλεί κάθε θεμέλιο του άψυχου Καρτεσιανού-Νευτώνειου μοντέλου και μπορεί να εγείρει μια ευμαθή διάνοια σε νέα ύψη κατανόησης, καθώς ανοίγει την καρδιά στην ανοχή και την αποδοχή που έρχεται με την κατανόηση ότι τα πάντα είναι συνδεδεμένα, ότι όλοι είμαστε μέρος του Ενός. Για κάτι παραπάνω από εξήντα χρόνια εμπειριών, τώρα πια γνωρίζουμε ότι η υπεύθυνη ψυχεδελική χρήση επί της ουσίας χτίζει την κοινότητα. Κάθε κοινότητα με έναν μεγάλο αριθμό ατόμων που είναι εξοικειωμένοι με τα υπερατομικά διαστήματα –είτε είναι από τη γιόγκα, το διαλογισμό, την προσευχή ή τα ψυχεδελικά- είναι πιθανότερο να είναι περισσότερο συνειδητή και πιο δελεαστική.

Η σύγχρονη ψυχεδελική κουλτούρα αποτελεί μια συνεχόμενη απόδειξη αυτού, εδώ και πέντε περίπου δεκαετίες. Στην Ευρώπη, το φεστιβάλ BOOM! που γίνεται στην Πορτογαλία είναι το κύριο μέρος προσκυνήματος για την παγκόσμια σκηνή ψυχεδελικής μουσικής και η κοινότητα αυτή τείνει να ενωθεί με την κοινότητα του Burning Man στην Βόρεια Αμερική, δημιουργώντας μια ενιαία παγκόσμια φυλή. Για τους περισσότερους, όσο πιο πολλά από αυτά τα φεστιβάλ επισκέπτεται κανείς, τόσο περισσότερο αναπτύσσεται η αίσθηση της κοινότητας, η οποία έχει μεγαλώσει τόσο πολύ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια που τώρα συμβαίνει μια σημαντική απομάκρυνση από το μοντέλο των φεστιβάλ προς πιο ουσιαστικές καταστάσεις.

Υπάρχουν πολλοί που αρχίζουν να νιώθουν ότι αυτά τα συμβάντα παραείναι μεγάλα και σπάταλα, όσον αφορά το πόσο χρόνο και τους πόρους που ξοδεύονται για να φτιαχτούν αυτά τα σύνθετα ψυχεδελικά περιβάλλοντα, μόνο και μόνο για να τα διαλύσουν τις επόμενες ημέρες. Η φυσική πρόοδος τείνει προς μια πιο μόνιμη δημιουργία τέτοιων περιβαλλόντων, ώστε να αναπτυχθούν σε πρότυπα για βιώσιμα χωριά για μια πλέον μεταβατική κοινότητα. Σε έναν ολοένα και πιο αποστερούμενο δικαιωμάτων κόσμο, το χτίσιμο μια αληθινής κοινότητας μας προσφέρει έναν ισχυρό πόλο έλξης και η μεγάλη συγκέντρωση ριζοσπαστικών στοχαστών στην ψυχεδελική κοινότητα –πολλοί εκ των οποίων είναι πρωτοπόροι στα πεδία τους- μπορεί ακόμη να έχει απρόσμενα πλεονεκτήματα για τα ταραχώδη χρόνια που έρχονται. Η ψυχεδελική κοινότητα παγκοσμίως, για παράδειγμα, συμπεριλαμβάνει χιλιάδες επιτηδευμένους καλλιεργητές κάνναβης που ανακαλύπτουν ξανά τις παραδοσιακές τεχνικές που είχαμε χάσει εξαιτίας της ευρύτερης γεωργίας. Καμία άλλη κοινότητα δεν έχει, απ’ όσο ξέρω, τέτοια συσπείρωση ικανών καλλιεργητών.

Η ψυχεδελική φιλοσοφία είναι η μυστική φωλιά ενός λαγού που λάμπει σα νέον με μορφοκλασματικό τρόπο προς κάθε κατεύθυνση μετά εκείνη την πρώτη φορά που καταλύεσαι στο τούνελ του φωτός. Έχω ξοδέψει ένα μεγάλο μέρος της περασμένης δεκαετίας ερευνώντας πολλές πτυχές αυτού του ιριδίζοντος θησαυρού, συχνά περιγράφοντας την ενθεογενή μου επιφάνια με το 5-μεθοξυ-DMT και το ακόλουθο εξαετές ταξίδι μου με την έκδοση του Tryptamine Palace ως μια από τις μεγαλύτερες διανοητικές περιπέτειες της ζωής μου. Δεν είναι απορίας άξιον το γιατί οι αναζητητές προσελκύονται από αυτό το υπερατομικό μυστήριο, για τα ψυχεδελικά και την ιδιόρρυθμη σχέση μας μαζί τους –πρόκειται για το πιο εντυπωσιακό ζήτημα που θα μπορούσε να απασχολήσει την σκέψη ακόμη και απλά και μόνο θεωρητικά!

Και μόνο το γεγονός ότι οι ψυχεδελικές τρυπταμίνες έχουν αποτέλεσμα, καθώς αυτά τα μόρια (DMT, 5-MeO-DMT, LSD και ψιλοκυβίνη) συνταιριάζουν στις ειδικές «κλειδαριές» του εγκεφάλου, μεταλλάσσοντας δραματικά την ανθρώπινη συνειδητότητα σε μια κατάσταση που υπερβαίνει την κοινή πραγματικότητα, δείχνει ένα μυστήριο που σκανδαλίζει τη φαντασία μας, το οποίο με έχει κρατήσει ξύπνιο και με θαυμασμό βαθιά μες στη νύχτα. Ποιον ακριβώς σκοπό θα μπορούσε αυτή η σχέση να εξυπηρετήσει τη φύση αν η ζωή και η συνειδητότητα δεν είναι παρά ενδεχομενικά παραπροϊόντα ενός σύμπαντος γεμάτου με άψυχες μάζες ύλης δίχως σκοπό, όπως μας έκαναν να πιστεύουμε οι Νευτώνειοι επιστήμονες; Ακόμη κι αν δεχτούμε την πιθανότητα ότι η συνείδηση είναι απλώς κάποιο υψηλά εξειδικευμένο κοσμικό ατύχημα, πώς έγινε και οι πρόγονοί μας ανακάλυψαν αυτή την παράξενη σχέση ανάμεσα στον εσωτερικό τους κόσμο και το φυτικό βασίλειο; Τι είδους αποτέλεσμα είχε αυτή η ανακάλυψη σε αυτές τις πρωτόγονες κοινωνίες; Κι αυτό μετά μας οδηγεί στο ερώτημα: για πόσο καιρό τα ψυχεδελικά έχαιραν εκτίμησης προτού ο δικός μας πολιτισμός έκανε ό,τι μπορούσε για να τα εξαφανίσει, και γιατί τώρα, στο χείλος της οικολογικής καταστροφής, εμφανίζονται τόσο δραματικά στη Δυτική κοσμοθέαση;

Αυτό το μυστήριο βάθυνε ακόμη περισσότερο με την ανακάλυψη του ενδογενούς DMT στο ανθρώπινο αίμα και τον νωτιαίο μυελό στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Αυτό σημαίνει ότι το πιο ισχυρό ενθεογόνο που γνωρίζουμε παράγεται εκ φυσικού κάπου μες στο ανθρώπινο σώμα. Ενώ αυτή η ανακάλυψη ανοίγει ένα ολόκληρο σύμπαν νέων εικασιών και πιθανοτήτων, εκείνο που βρίσκω πιο εντυπωσιακό είναι ο φαινομενολογικός τρόπος με τον οποίο αυτή η ουσία, όπως και το 5-MeO-DMT, μεταμορφώνει τη συνείδηση.

Η διμεθυλοτρυπταμίνη (DMT) διανοίγει την εσωτερικό μάτι σε βαθιές βιωματικές ενοράσεις –οτιδήποτε μπορεί να ειδωθεί ή να εικαστεί μπορεί να υπάρχει με ζωηρό τρόπο στη σφαίρα του DMT, ιδιότητα στην οποία οφείλεται ο θαυμασμός των εικαστικών γι’ αυτή την εμπειρία. Ο Nick Sand, ο άνθρωπος που εφεύρε το Orange Sunshine LSD, μου την περιέγραψε ως «Το Ολόγιομο», ενώ εγώ στις διαλέξεις συνδέω το DMT με το έκτο τσάκρα στο σύστημα της Κουνταλίνι. Σε αυτό το επίπεδο, ενώ μπορείς να βιώσεις την ύπαρξη του Θεού σε όλες τις άπειρες μορφές του, εξακολουθεί και υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στο υποκείμενο και το αντικείμενο, ανάμεσα σε σένα και το θεϊκού. Το DMT, έτσι, είναι η ενδογενής πηγή του πελώριου και πλούσιου κόσμου της αρχετυπικής μυθολογίας.

Από την άλλη, το άλλο γνωστό ενδογενές ενθεογόνο, το 5-MeO-DMT, ο Nick Sand μου το περιέγραψε ως «Το Κενό», σημειώνοντας ότι η φαινομενολογική εμπειρία αυτής της πολύ όμοιας ουσίας είναι πολύ διαφορετική από το DMT. Αυτήν την εξόχως ισχυρή ουσία την συνδέω με το έβδομο τσάκρα του συστήματος της Κουνταλίνι –το τσάκρα της κεφαλής-, την πηγή αυτού του απερίγραπτου συμβάντος όπου όλα τα όρια καταλύονται και όπου εσύ και ο Θεός γίνεστε ένα. Το έβδομο τσάκρα αποκαλύπτει μια αλληλοσυνδεόμενη διάσταση πέραν της όρασης, των σκέψεων, του χρόνου, του χώρου, στην οποία το 5-Meo-DMT έχει πρόσβαση μέσω ενός θανάτου του Εγώ τόσο δραματικού και άμεσου που είναι αδύνατο να βρεις το λεξιλόγιο με το οποίο να συσχετίσεις το βίωμα. Με τη βέβαιη εγγύηση της εγώλυσης, το 5-Meo-DMT φαίνεται να είναι η ενδογενής μήτρα της θαυμαστής εμπειρίας της Φώτισης.

Όλες οι θρησκείες σε αυτόν τον πλανήτη έχουν γεννηθεί ανάμεσα στην ένταση που δημιουργεί η αντιπαράθεση του μυστηριακού και του μυθολογικού –το οποίο σημαίνει ότι οι τοπικές μυθολογίες και τα θρησκευτικά συστήματα έχουν αναδυθεί επί της ίδιας άφατης σπίθας που έχουν βιώσει οι μυστικιστές σε όλη την ιστορία. Επομένως θα περίμενες ότι θα ήταν μεγάλου ενδιαφέροντος για την σύγχρονη κοινωνία ότι προσφάτως έχουμε ανακαλύψει αυτές τις ουσίες που πιθανότατα πυροδοτούν τέτοιες εμπειρίες με φυσικό τρόπο.

Η ανακάλυψη των ενδορφινών και οι οπιοειδείς υποδοχείς θεωρείται σήμερα μια από τις μεγαλύτερες βιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων πενήντα χρόνων, καθώς άλλωστε οι επιστήμονες που συνδέονται με αυτές έλαβαν βραβείο Νόμπελ. Άρα θα ήταν συνετό να υποθέσει κανείς ότι η πολύ πιο δύσκολη ανακάλυψη ενδογενών ψυχεδελικών θα αναγνωριστεί παρομοίως στο μέλλον. Αλλά, εντελώς ειρωνικά, αμέσως πριν την ανακάλυψη του DMT ως φυσική ενδογενής ουσία το 1972, έγινε παράνομο στις ΗΠΑ με τη Σύμβαση επί των Ψυχοτρόπων Ουσιών του 1971 κι έτσι όλη η έρευνα επί των ψυχεδελικών σταμάτησε για τα καλά.

Η πολιτεία της Καλιφόρνια έκανε το LSD παράνομο τον Οκτώβριο του 1966, το οποίο σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις μας έχουν πλέον φτάσει στα 50 περίπου χρόνια πολέμου κατά των «ναρκωτικών» και επί της ουσίας κατά των ίδιων των πληθυσμών τους κυρίως λόγω μιας τάξης μη-τοξικών και μη-εξαρτησιογόνων ουσιών που μόνο πιο γνωστές έγιναν εξαιτίας αυτού. Το αν τελικά η γοργή επανεφεύρεση της παγκόσμιας κουλτούρας θα συντελέσει σε ένα βιώσιμο μέλλον για την ανθρωπότητα ή στην καταστροφή, πιστεύω ότι θα κριθεί από την ενσωμάτωση στις κοινωνίες μας της υπερατομικής ψυχεδελικής εμπειρίας διότι αυτή είναι που μας δίνει μια ανεκτίμητη θέαση από την οποία θα μπορέσουμε να θεωρήσουμε τη σχέση του είδους μας με το υπόλοιπο δίκτυο της ζωής –και, εν τέλει, με την Πηγή, την Συμπαντική Συνειδητότητα. Η συνεχόμενη έρευνα στην ενθεομυστική εμπειρία είναι και βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα της περιέργειάς μας, και η άμεση προσωπική εμπειρία της διασυνδετικότητας όλων των πραγμάτων με την Πηγή παραμένει το μεγαλύτερο από τα ανθρώπινα μυστήρια και εν δυνάμει το καλύτερο δώρο όλων.

low-res-NePsRe-1

Αστρέας
Νομάς των ιδεών και των τόπων, συνεχώς εν κινήσει στο ρυθμό του γίγνεσθαι, μεταλλασσόμενος προς το άρρητο και απεκδυόμενος τη μορφή εν γένει.
Συντονίσου

Comments are closed.