No comments yet

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΑΥΣΗΣ

Συντάκτης:

του David Jay Brown

Απόσπασμα από το βιβλίο The New Science of Psychedelics: At the Nexus of Culture, Consciousness, and Spirituality

Σχεδόν σύμπασα η ιατρική έρευνα γύρω από τις ψυχεδελικές ουσίες έως σήμερα ήταν εστιασμένη στο να θεραπεύει διαταραχές και να αντιμετωπίζει ασθένειες. Παρά τις αμέτρητες ανεπίσημες αναφορές, και μερικές ενθαρρυντικές δοκιμαστικές έρευνες, λίγη προσοχή έχει δοθεί στην αναφερόμενη ικανότητα αυτών των αξιοσημείωτων ουσιών στο να αυξάνουν το ανθρώπινο δυναμικό, και ακόμη λιγότερη προσοχή έχει δοθεί στη φημιζόμενη του ικανότητα στο να βελτιώνουν σημαντικά όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ευχαρίστησης.

Ωστόσο, μπορεί κανείς να οραματιστεί έναν καιρό όχι στο πολύ μακρινό μέλλον όταν θα έχουμε θεραπεύσει τις πιο επώδυνες παθολογικές μας καταστάσεις και θα έχουμε περισσότερο χρόνο και πηγές στα χέρια μας για να εξερευνήσουμε τις μετα-επιβιωτικές δραστηριότητες. Είναι πολύ πιθανόν ότι μετά θα εστιάσουμε τις προσπάθειες της έρευνάς μας στο να ανακαλύψουμε τρόπους για να βελτιώσουμε τις σωματικές και νοητικές μας επιδόσεις. Μια επιστήμη αποκλειστικά αφιερωμένη στην προσαύξηση της απόλαυσης ίσως έλθει κατόπιν αυτής της τροπής και τα ψυχεδελικά θα μπορούσαν να παίξουν έναν μέγιστο ρόλο σε αυτό το νέο πεδίο έρευνας.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έγιναν από Αμερικανικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Ουσιών, ο νούμερο ένα λόγος που ο κόσμος χρησιμοποιεί LSD είναι επειδή «είναι διασκεδαστικό». Ο Tim Leary βοήθησε στο να καταστήσει τη χρήση του LSD δημοφιλή με τη χρήση της λέξης «έκσταση», και σεξολόγος Annie Sprinkle ήταν αρκετά τολμηρή για να κάνει δημόσιο λόγο περί των εκστατικών δυνατοτήτων που γίνονται διαθέσιμες από τον συνδυασμό του σεξ με τα ψυχεδελικά.

Πολλές εκατοντάδες αναφορές ψυχεδελικών ταξιδιών περιγράφουν μακρές περιόδους βαθιάς εκτίμησης του ασυνήθιστου κάλλους και απόλαυσης της εκστατικής ευδαιμονίας, βιώματα που ήταν πολλές τάξεις σπουδαιότητας πιο έντονες απ’ όσο αρχικά πίστευαν τα υποκείμενα ότι είναι δυνατό.

Με όλη την τρέχουσα έμφαση της έρευνας στις ιατρικές εφαρμογές και τις θεραπευτικές δυνατότητες των ψυχεδελικών, σε ερευνητικούς κύκλους η σιωπηρή, εντούτοις φανερή, αλήθεια περί αυτών των εξαιρετικών ουσιών είναι ότι, όταν γίνονται με σωστό τρόπο, είναι γενικώς ασφαλείς και υγιείς για να προσφέρουν τεράστια χαρά. Υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος γιατί είναι τόσο διαδομένες ψυχαγωγικά, παρότι παράνομες.

Όταν η ψυχοδηλωτική έρευνα αρχίσει στο μέλλον να ενσωματώνει τις αρχές της εφαρμοσμένης νευροεπιστήμης και την προηγμένη νανοτεχνολογία, θα μπορέσουμε να καθιερώσουμε μια σοβαρή επιστήμη της απόλαυσης και της χαράς. Πιθανότατα αυτό θα άρχιζε με μια έρευνα αισθητηριακής ενίσχυσης και διαστολής του χρόνου (την επιβράδυνση στην αντίληψη του χρόνου), τα οποία είναι δυο από τα κύρια αποτελέσματα που οι ψυχεδελικές ουσίες αξιοπίστως προκαλούν.

Ίσως μια μέρα οι πιο λαμπροί μας ερευνητές και οι καλύτερες μας πηγές να είναι αφιερωμένες στο να βρουν νέους τρόπους βελτίωσης των σεξουαλικών, ακουστικών, οπτικών, κιναισθητικών, και απτικών αισθήσεων, ώστε να δημιουργηθούν ανήκουστες νέες απολαύσεις και πραγματικά απόκοσμες χαρές.

Επιστημονικές έρευνες θα μπορούσαν να εξερευνήσουν νέους και καλύτερους τρόπους για να βελτιώσουμε τις σεξουαλικές μας επιδόσεις και να ενισχύσουν περαιτέρω το φάσμα των αντιλήψεων μας και να εμβαθύνουν κάθε διάσταση της εμπειρίας μας.

Το μασάζ, η Τάντρα, η μουσική, οι γαστρονομικές δημιουργίες και άλλες τεχνικές παραγωγές απόλαυσης θα μπορούσαν συστηματικά να εξερευνηθούν με τη χρήση των ψυχεδελικών, ενόσω τα πανεπιστήμια θα μπορούσαν να εφαρμόζουν ερευνητικά κέντρα αφοσιωμένα στη μελέτη της έκσταση, της διασκέδασης και του γέλιου.

Η νευροχημεία της αισθητικής εκτίμησης, της χαράς, του χιούμορ, της ευφορίας και της ευδαιμονίας θα μπορούσαν να εξερευνηθούν προσεκτικά με έγνοια την απώτερη βελτίωσή τους. Σοβαρή έρευνα και ανάπτυξη θα μπορούσε να χAAAAAAAρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν νέες ουσίες και να ενσωματωθούν νευροχημικώς αυξημένες καταστάσεις με ενισχυμένα περιβάλλοντα, όπως νανοτεχνολογικώς προηγμένα λούνα παρκ και υπερ-ρεαλιστικές εικονικές πραγματικότητες.

Σε αυτή την περιοχή της έρευνας φαίνεται ότι οι ψυχεδελικές ουσίες ίσως αποβούν εξαιρετικά χρήσιμες, καθώς αμέτρητες άλλες τέτοιες ουσίες περιμένουν να ανακαλυφθούν.

Σύμφωνα με μια εργασία που έγινε το 2012 από τους χημικούς Jean-Louis Reymond και Mahendra Awale, «Exploring Chemical Space for Drug Discovery Using the Chemical Universe Database» για το περιοδικό του Αμερικανικού Συλλόγου Χημικών Chemical Neuroscience, οι επιστήμονες έχουν συνθέσει μόλις το 1/10 του 1% των πιθανών ουσιών που θα μπορούσαν να έχουν φτιαχτεί. Η εργασία αυτή εκτιμάει ότι ο πραγματικός αριθμός των «μικρομοριακών» τέτοιων φαρμάκων πρέπει να είναι γύρω στο ένα εκατομμύριο δισεκατομμύρια δισεκατομμύρια δισεκατομμύρια δισεκατομμύρια δισεκατομμύρια δισεκατομμύρια –αριθμός που υπερβαίνει το αστρονομικό αριθμό των άστρων στο Σύμπαν.

Ο πρωτοπόρος φυσικός Nick Herbert έχει δηλώσει ότι ένα μεγάλο μέρος του στρατιωτικού προϋπολογισμού θα πρέπει να παρακαμφθεί προς τη χρηματοδότηση δημιουργίας μιας σειράς «Θόλων Απόλαυσης», ως ένα εγχείρημα που θα αναζητάει την εξερεύνηση δυνατοτήτων προσαύξησης της απόλαυσης και παρότι ένα τέτοιο εγχείρημα δεν είναι επί του παρόντος παρά μια ιδέα, μπορεί να αποδειχτεί το πρώτο βήμα προς τη μετατροπή της επίδοξης αυτής δραστηριότητας σε μια αληθινή επιστήμη.

Αστρέας
Νομάς των ιδεών και των τόπων, συνεχώς εν κινήσει στο ρυθμό του γίγνεσθαι, μεταλλασσόμενος προς το άρρητο και απεκδυόμενος τη μορφή εν γένει.
Συντονίσου

Comments are closed.