No comments yet

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΖΗΛΙΑΣ

Συντάκτης:

Το πρόσωπο της ζήλιας μπορεί να είναι ένας δυσάρεστος ή και επίπονος καθρέπτης… όμως, όπως καθετί σε αυτόν τον κόσμο, δεν παύει να είναι και μια τεράστια ευκαιρία εξέλιξης και αυτοβελτίωσης. Ζήλια υπάρχει όπου υπάρχει σχέση, είτε κοινωνική, εργασιακή, φιλική αλλά και κυρίως στις συντροφικές σχέσεις. Είναι ένα από τα βασικά και αγαπημένα «παιχνίδια – προγράμματα» αυτοματισμού της εγωικής προσωπικότητας μας.

Αν και πρόκειται κατά βάση για δυσάρεστο συναίσθημα, ωστόσο θεωρείται από κάποιους ως το «αλατοπίπερο» μιας σχέσης, ή ακόμα «απόδειξη ότι ο άλλος ενδιαφέρεται πραγματικά» ή και ακόμα ως ένα κίνητρο ανταγωνισμού και βελτίωσης του εαυτού. Κάποιοι χρησιμοποιούν τη ζήλια ως αφροδισιακό ή ακόμα και ως συναίσθημα το οποίο συνδέει δυο ανθρώπους και τους φέρνει και πιο κοντά. Η αλήθεια όμως πέρα από την επιφανειακή όψη και τα κοινωνικά είθισται,  είναι ότι πρόκειται για ένα δηλητηριώδες αρνητικό συναίσθημα που ενόσω υφέρπει στον ψυχισμό μας, αμαυρώνει την ψυχική μας ηρεμία και την προσωπική μας εξέλιξη. Ας μη γελιόμαστε, η ζήλια δεν σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, φίλο, σύντροφο, ούτε καν εραστή.

Η ζήλια είναι ένα περίεργο συναίσθημα με την έννοια ότι είναι ένα συναίσθημα ριζωμένο σε άλλα βαθύτερα συναισθήματα και πεποιθήσεις. Συχνά, η ρίζα της  βρίσκεται στην ανασφάλεια από ελλειμματική αυτοεκτίμηση (δεν είμαι αρκετά καλός ώστε να αξίζω την αγάπη), ή στην ανασφάλεια από την πεποίθηση ότι η σχέση, συντροφική ή και φιλική, δεν είναι σταθερή και ακλόνητη. Μπορεί επίσης να βασίζεται σε καταστάσεις όπως ο φόβος της απώλειας, ο φόβος του να αντικατασταθεί κάποιος, η αντίσταση στην πρωταρχική αρχή της αλλαγής και της ροής. Συνδέεται πολύ στενά με την κτητικότητα, τον αυταρχισμό αλλά και την ανάγκη ελέγχου του άλλου, το χειρισμό του σε συμπεριφορές που εμείς θα θέλαμε να έχει για να νιώθουμε καλά.

Η ζήλια και η ανασφάλεια είναι εμφανέστατα συναισθήματα που μπορούμε να εύκολα να καταλάβουμε  και το πιο σημαντικό μπορούμε να επιλέξουμε το πώς θα συμπεριφερθούμε, άσχετα με το πώς νιώθουμε. Το παρελθόν μας, η παιδική ηλικία, και οι μέχρι σήμερα εμπειρίες μας έχουν εν πολλοίς προαποφασίσει και καταγράψει στον εγκέφαλο και το σώμα μας ένα πλαίσιο έτοιμων σκέψεων, συναισθημάτων καθώς και αντιδράσεων … όμως παρόλα αυτά, πάντα υπάρχει η δύναμη της βούλησης στο εδώ και τώρα μέσα από την αυτεπίγνωση.

Η μικρή αλλά πανίσχυρη στιγμή της προσωπικής διερώτησης και απόφασης …

Τι αισθάνομαι τώρα;

Γιατί αισθάνομαι έτσι;

Πώς αντιδρώ, τι κάνω με τα συναισθήματά μου;

Θέλω να αλλάξω και γιατί;

Πώς θα το κάνω;

Κάθε στιγμή είμαστε υπεύθυνοι για τις δικές μας πράξεις (το παρόν) και για τις συνέπειες αυτών των πράξεων (το μέλλον).

Δεν έχει σημασία πόσο έντονα αισθήματα ανασφάλειας ή απειλής έχουμε … αυτό που πάντα θα έχουμε είναι η δυνατότητα επιλογής στο εδώ και τώρα.

Ενδίδουμε στις ανασφάλειες και τις ενισχύουμε, διαιωνίζοντας και παρατείνοντας μια συναισθηματική φόρτωση με τοξικά συναισθήματα και συμπεριφορές, τόσο σε μας όσο και στους αγαπημένους μας;

Ή μήπως

Επιλέγουμε να ανοίξουμε και να διαβούμε διαφορετικά, πιο αρμονικά, μονοπάτια σκέψης και δράσης  αποταυτιζόμενοι από τις όποιες πεποιθήσεις μας ώστε να τις αποδυναμώσουμε,  έχοντας πάνω από όλα ΕΠΙΓΝΩΣΗ;

Η αποτελεσματική επίλυση της ζήλιας βασίζεται στην παρατήρηση και στην εστίαση της προσοχής κάτω από τα φαινόμενα, καλούμενοι να προσδιορίσουμε  τις συναισθηματικές βάσεις της ζήλιας. Αυτό είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό βήμα για την επίλυση των προβλημάτων της ζήλιας και ανασφάλειας, και είναι ένα από τα πιο δύσκολα, διότι στηρίζεται σε μια ατρόμητη, απόλυτα ειλικρινής αυτοαξιολόγηση και μια προθυμία να εξερευνήσουμε και να κατανοήσουμε δυσάρεστα, άβολα συναισθήματα.

Υπάρχουν πολλά εργαλεία που μπορούν να μας βοηθήσουν ενεργειακά, συναισθηματικά και νοητικά ακόμα και σε σωματικό επίπεδο να  κάνουμε την επιλογή της αυτοπαρατήρησης και της αλλαγής. Ο ενεργειακός θεραπευτής είναι εκεί να βοηθήσει και να στηρίξει το θεραπευόμενό του στη διαδικασία αυτή, η οποία πάντοτε προϋποθέτει χρόνο και επιμονή. Η αλλαγή έρχεται παράλληλα με την εγκαθίδρυση νέων μοτίβων σκέψεων και συμπεριφορών που είναι περισσότερο σοφά, λειτουργικά και κυρίως προάγουν την αρμονική συνύπαρξη, πρώτα με τον εαυτό μας και μετά με τους γύρω μας.

Ποια θα είναι η επιλογή σου;

Αριάδνη
Επιλέγω να υπερβαίνω την πεπερασμένη και κοινωνικά επιβαλλόμενη ταυτότητα, επιλέγω να ζω μία ζωή συναρπαστική και δημιουργική μέσα από ανατρεπτικούς τρόπους και πρακτικές.
Τα αστέρια ήταν πάντα το σύνορο της ματιάς μου και η Γη και η Φύση ολόκληρη η δύναμη και η καρδιά μου. Η ζωή μας έχει σκοπό και νόημα, το νόημα που της δίνει ο Θεϊκός Έρως.
Η πρισματική ομορφιά του Παγωνιού και η ευρύτητα της αποδοχής της αληθινά μυστηριακής φύσης της διαφορετικότητας, δίνουν τη δύναμη να πορεύομαι με σθένος στον κόσμο αυτό, συντελώντας όπου και όπως μπορώ στη θεραπεία και την αφύπνιση του ανθρώπου.
Συντονίσου

Comments are closed.